Kursus Pengendalian Makanan Di Thames Oxford

Semua pengendali makan wajib dilatih secukupnya dengan menghadiri kursus pengendalian makanan yang menepati syarat sah daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Hal ini adalah kerana semua pemilik perniagaan makanan, pengurus latihan, atau pengurus besar perlu mempunyai pemahaman yang jelas tentang undang- undang keselamatan makanan tertentu untuk memastikan perniagaan itu mematuhi peraturan di peringkat persekutuan, wilayah, dan perbandaran. Kebersihan makanan juga adalah sangat mustahak untuk memastikan keselamatan dan kepercayaan pelanggan. Oleh sebab itulah mereka yang bekerja dalam perkhidmatan pengendali makanan perlu memperolehi sijil latihan pengendalian makanan bagi memastikan mereka telah melalui latihan penyediaan, pemprosesan, dan penghasilan makanan yang betul.

HRD Corp
best food handlers course online
logo jpk png 3

Apa yang Bakal Menanti Anda?

Peraturan-peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 mewajibkan para pengendali makanan untuk menduduki kursus latihan pengendalian makanan dan memperolehi sijil latihan pengendalian makanan dengan syarikat yang telah dilantik oleh pihak KKM. Selain daripada memenuhi undang-undang sedia ada, kursus ini juga memberi manfaat seperti:

● Mengurangkan pembaziran makanan
● Mengurangkan risiko kesihatan
● Mewujudkan budaya kebersihan makanan

Kursus latihan pengendalian makanan merupakan antara cara yang terbaik untuk mendapatkan pengetahuan dan kemahiran asas yang diperlukan untuk mengendalikan makanan dengan selamat. Dengan memperolehi sijil kursus pengendalian makanan, anda akan mempelajari:

● Cara membersihkan semua permukaan, peralatan, dan perkakas dengan betul
● Kaedah mengekalkan tahap kebersihan diri, kebersihan premis, dan juga kebersihan makanan yang tinggi
● Cara menyimpan, menyediakan, dan memasak makanan dengan betul dari segi suhu dan persekitaran
● Kaedah melaksanakan langkah kawalan perosak yang berkesan
● Memahami bagaimana alahan makanan, intoleransi makanan, dan pencemaran silang berlaku
● Mengetahui cara berlakunya keracunan makanan dan langkah-langkah bagi memastikan pelanggan selamat daripada bakteria berbahaya
● Memahami kewajipan undang-undang berkaitan pengendalian makanan

Golongan Sasaran Kursus

Siapakah yang sesuai menyertai kursus kami, terutamanya kelas pengendalian makanan? Sudah pasti kami mengalu-alukan mereka yang bekerja dalam perkhidmatan pengendalian makanan. Tidak kira bangsa dan agama, mahu pun tempat kerja sama ada di Semenanjung atau di Sabah dan Sarawak, kami menyarankan anda untuk menjalani kursus kami untuk membiasakan diri dengan Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

train the trainer training

Pengurus

train the trainer training

Eksekutif

train the trainer training

Jurulatih

train the trainer training

Pengajar

train the trainer training

Sesiapa Pun

Matlamat Kursus

Dengan menyertai kelas pengendalian makanan kelolaan Thames Oxford Academy, anda akan memperoleh sijil kursus pengendalian makanan yang terkini sebaik sahaja menempuhi latihan dan kursus dengan pakar jurulatih yang termasyhur. Anda juga akan memperolehi dua sijil dalam satu kursus, serta boleh membuat tuntutan daripada HRD Corp. Jadi, mari sertai kursus-kursus kami hari ini!

Berminat dengan perkhidmatan kami?

Interested with our services?